top of page

Wasmandblindheid

Het gaat de laatste tijd voornamelijk over het Coronavirus en het is een heel heftig virus waarvan je hoopt het nooit te krijgen, maar er zijn nog veel meer ziektes en afwijkingen waarvan je zou wensen dat het je nooit zal treffen. Zo heeft mijn man een afschuwelijke aandoening waar hij nu al lange tijd mee moet zien te leven, en dat valt bepaald niet mee. De aandoening die hij heeft is Wasmandblindheid. Het is naar alle waarschijnlijkheid een gevolg van de Mannengriep en deze aandoening moet dan ook zeker niet onderschat worden. In de praktijk komt het erop neer dat zodra er bij mijn man een wasmand in het vizier komt, er onmiddellijk een blinde vlek ontstaat. De wasmand kan schone was bevatten, maar ook vuile. De wasmand kan vol zijn, of er überhaupt niet staan – elke variant ontgaat mijn man volledig. Dat is heel heftig voor hem.

Zo lag er laatst ruim drie dagen een stapel schone was in de wasmand op mijn man te wachten, maar hij heeft het nooit gezien. Bij wijze van test schoof ik de wasmand elke dag een stukje verder de slaapkamer in en zette het op plekken neer waarvan ik zeker wist dat hij het wel moést zien en er anders over zou struikelen, maar de was en hij zijn nooit met elkaar herenigd. Zelfs toen de wasmand uiteindelijk naast zijn bed stond en hij een welhaast acrobatische, zijwaartse sprong moest maken om het bed in of uit te komen, toen nóg viel de wasmand hem niet op en stapte hij er behendig overheen. Dit soort afschuwelijke situaties hebben een enorme impact op het leven van mijn man. Zo vroeg hij zich laatst af of hij überhaupt nog ondergoed had en toen bleek het al een dag of wat schoon op een plek te liggen waar hij het nooit had verwacht. In de wasmand.

De wasmand met schone was is onzichtbaar, maar ook de wasmand waar de vuile was in gedaan moet worden wordt niet automatisch geregistreerd. Zo zijn er de onvermijdelijke momenten waarop de wasmand bij de wasmachine staat, zodat er ook daadwerkelijk iets mee gebeurt. Als die situatie zich voordoet op een moment dat mijn man was heeft en er daarbij vanuit gaat dat er wél een mand staat, dan belandt de was op de grond op de plek waar de wasmand eigenlijk verwacht was. Opdat het daar wel opgeraapt zal worden. Geen enkele kwade bedoeling, puur de aandoening. Dit soort situaties geven veel spanningen in huis, dat vind ik heel erg voor mijn man. Hij lijdt er enorm onder.

Stapeltjes vuile was op de trap, vuile sokken op de grond, gebruikte poetsdoeken, ik wou dat mijn man het allemaal kon zien liggen, maar helaas – het mag niet zo zijn. Ik had het ons allebei zo gegund, het had ons beider levens nét iets prettiger kunnen maken, maar helaas het lot heeft anders beslist. Ik vertel hem achteraf altijd wel graag waar wat lag en wat hij gemist heeft. Zo hoop ik het toch nog een beetje in beeld te brengen voor hem, maar het mag nooit baten. Een volgende keer slaat de blinde vlek altijd weer genadeloos toe.

Onlangs sprak ik een buurvrouw en zo kwam ik erachter dat mijn man niet de enige is die aan deze aandoening lijdt. Er schijnen meerdere mannen te zijn die wasmanden niet kunnen waarnemen en waarbij het noemen van de woorden ‘de was’ een stilte in hun hoofd veroorzaakt. Een soort mini black-out wat ze overkomt en waar ze zelf geen enkele invloed op kunnen uitoefenen. Heel heftig moet dat zijn. Mijn man moet na zo’n episode soms zelfs even gaan liggen. Ik faciliteer hem daar uiteraard volledig in, ik doe alles wat ik kan om hem door deze heftige strijd heen te helpen.

Dat Coronavirus is heel heftig, maar ik spreek namens velen als ik zeg dat leven met Wasmandblindheid ook bepaald geen pretje is. Hier zou best wat meer aandacht aan geschonken mogen worden. Daarom wens ik alle slachtoffers van Wasblindheid veel sterkte toe en weet, je bent niet alleen.

DSCF3943.jpg

Koffie drinken?

Ben jij ook op zoek naar iemand die een vlotte tekst, artikel of advertorial voor je kan schrijven? Neem dan contact met mij op. Onder het genot van een virtuele kop koffie leren we elkaar kennen en bespreken we de mogelijkheden.

"Juno Schrijft kan als tekstschrijver en verslaggever op tekstueel gebied veel voor je betekenen. Een mooi verpakte reclame? Laat mij een advertorial voor je schrijven"
 
  • Instagram
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page