top of page

Universeel soefisme in Regio Utrecht

Bilthoven - Wie op zoek is naar meer balans in het leven, of misschien bezig is met zingeving en persoonlijke ontwikkeling, zou zich bij Soeficentrum Regio Utrecht zomaar eens thuis kunnen voelen. Het kleinschalige centrum met zo’n 40 vaste leden is een open spirituele gemeenschap waar een ieder, ongeacht (religieuze) achtergrond, van harte welkom is. Het soefisme is geen religie, het is een manier van leven die je in verbinding brengt met je innerlijke licht en je meer vanuit je gevoel en intuïtie leert leven. Door Leonie Kapiteyn

Bij Soeficentrum Regio Utrecht staat het universeel soefisme centraal. Deze vorm van soefisme respecteert alle verschillende religies die er op de wereld bestaan en benadrukt hierbij de overeenkomsten. Daarbij kun je al snel tot de conclusie komen dat de boodschap van een religie veelal op hetzelfde neerkomt. Namelijk liefde, respect voor de medemens en respect voor het leven. Het universeel soefisme is het gedachtegoed van musicus en mysticus Inayat Khan en werd in 1910 door hem van India naar het Westen overgebracht. Het richt zich op liefde, harmonie en schoonheid. Dat kan in vele vormen zijn, bijvoorbeeld in poëzie, muziek of kunst.

In de praktijk komt het beoefenen van universeel soefisme erop neer dat je door persoonlijke ontwikkeling op zoek gaat naar het licht, de bron, het al, het goddelijke, of hoe je ook graag noemt, in jezelf. Dat betekent onder andere werken aan je zelf, aan de kunst van de persoonlijkheid. Voordat we beter naar ons gevoel en intuïtie kunnen luisteren, moet er vaak eerst ‘rommel’ opgeruimd worden. Het doel van het werken aan jezelf is drieledig: Op de eerste plaats om meer in balans te komen en meer vrede in jezelf te vinden. Het leren accepteren van hetgeen er is, in plaats van ertegen te vechten. Op de tweede plaats gaat het om open staan voor anderen in het dagelijks leven. Maak bijvoorbeeld eens contact met een medewerker van een winkel, stel je open, wees vriendelijk. Dat doet iets met een ander, maar ook met jezelf. En op de laatste plaats is er het doel van dienstbaarheid aan de mensen om je heen en aan zinvolle maatschappelijke doelen. Het soefisme legt je daarin geen verplichtingen op, je kunt doen wat bij je past. Uiteindelijk leer je zo ook jezelf beter kennen.

Soeficentrum Regio Utrecht organiseert soefidiensten. Elke laatste zondag van de maand is er een soefidienst die voor iedereen toegankelijk is. Het is een goede manier om het universeel soefisme te ervaren, omdat alle grote wereldreligies er aandacht krijgen. Tijdens zo’n dienst wisselen spreken, stilte en muziek elkaar af. Op zondag 31 oktober om 11:00 uur is Huize het Oosten in Bilthoven een soefidienst. Daarnaast is er bijna elke maand een open avond waarbij ook iedereen welkom is. Tijdens zo’n open avond wordt er een thema behandeld waarover vervolgens in kleine groepjes gesproken wordt. Ook is er ruimte voor meditatie, muziek, zang, en poëzie. Op woensdag 27 oktober is om 20:00 uur een open avond in de Woudkapel in Bilthoven met als thema ‘Wat is een soefi?’. Het is altijd mogelijk om langs te komen bij open activiteiten. Het is echter ook mogelijk om je voor €35 per jaar aan te sluiten bij de gemeenschap. Daarmee krijg je dan ook toegang tot bepaalde besloten activiteiten.

Meer informatie over Soeficentrum Regio Utrecht, de soefidiensten en open avonden vind je op www.soeficentrumutrecht.nl.


https://www.biltschecourant.nl/lokaal/zakelijk/762510/universeel-soefisme-in-regio-utrechtDSCF3943.jpg

Koffie drinken?

Ben jij ook op zoek naar iemand die een vlotte tekst, artikel of advertorial voor je kan schrijven? Neem dan contact met mij op. Onder het genot van een virtuele kop koffie leren we elkaar kennen en bespreken we de mogelijkheden.

"Juno Schrijft kan als tekstschrijver en verslaggever op tekstueel gebied veel voor je betekenen. Een mooi verpakte reclame? Laat mij een advertorial voor je schrijven"
 
  • Instagram
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page