top of page

Oliebollenkraam Bilthoven deelt uit

BILTHOVEN Al sinds 1998 is de Bilthovense oliebollenkraam aan de rand van het winkelgebied, een begrip in Bilthoven. Dit jaar mocht de kraam al op 1 september openen en deze zal geopend blijven tot en met 16 januari 2022. In de kraam staan Evert en Margriet Pieper, een echtpaar met ruim 50 jaar ervaring in het vak van oliebollen bakken. Zij onderscheiden zich van anderen doordat hun oliebollen ambachtelijk bereid worden. En dát proef je! Zo oordeelde ook een vakjury die de oliebollen vorig jaar bekroonde met goud. Ze werden naar aanleiding hiervan uitgenodigd aan tafel van het televisieprogramma BEAU en de mensen in Bilthoven konden rekenen op een dag gratis oliebollen proeven om deze mooie bekroning te vieren. Sinds enkele weken staan Evert en Margriet in een nieuwe kraam die aan hen geschonken werd door hun kinderen. En ook dát moet natuurlijk gevierd worden.


Door Leonie Kapiteyn

Op 18-jarige leeftijd leerden Evert en Margriet elkaar kennen in Apeldoorn. Hij een ‘burgerjongen’ en zij een ‘meisje van de kermis’. Vanaf dat moment zijn zij gaan werken in de oliebollenkraam van de familie en hebben jarenlang op diverse kermissen door het hele land gestaan. En nu, 50 jaren later, staan zij zes dagen in de week, van maandag tot en met zaterdag tussen 11:00 uur en 18:00 uur met hun overheerlijke oliebollen en beignets op de kruising van het Emmaplein en de Julianalaan in Bilthoven.

TEGENSLAG Vorig jaar beleefden zowel Evert als Margriet tegenslag met hun gezondheid. Dat zorgde voor veel zorgen en ziekenhuisbezoeken. Inmiddels zijn zij er beiden weer bovenop en aan stoppen denken ze nog lang niet. “Bij leven en welzijn moeten we er nog niet aan denken om te stoppen” vertelt Evert. “We vinden het hartstikke leuk om te doen, we spreken veel mensen op een dag en we hebben er nog altijd veel plezier in”. De kinderen van het echtpaar wilden iets extra’s doen voor hun ouders na het jaar van tegenslagen en verrasten hen met een nieuwe kraam. Deze is een slag groter dan de vorige en maakt het gemakkelijker om erin te bewegen en te werken. “Het was voor ons een zeer emotioneel moment toen we verrast werden met deze kraam. Het is fantastisch dat ze ons dit gunnen” aldus Evert. Boven de frituur staan de afbeeldingen van hun vier kleinzoons afgebeeld met daarbij de tekst ‘Piepers komen altijd boven’, verwijzend naar de tegenslagen die zij zo sterk te boven zijn gekomen. Om de blijdschap voor de nieuwe kraam met Bilthovenaren te delen is er op 29 en 30 oktober een actie waarbij 12 olie- of krentenbollen nu maar €7,00 kosten in plaats van €12,00.

AMBACHT “Een oliebol heeft bij ons altijd één euro gekost en dat is nog steeds zo” vertelt Evert. “In andere oliebollenkramen kosten ze vaak meer, soms wel €1,30. Mensen vragen ons wel eens waarom wij onze prijzen niet verhogen, maar dat zullen we niet gauw doen. Ondanks dat alle ingrediënten en de onkosten flink duurder zijn worden, willen we dit niet doorberekenen aan de klant. We willen dat het voor iedereen mogelijk is om een oliebol te kopen”. Naast de aantrekkelijke prijzen, is het vooral de ambachtelijke kwaliteit die het de moeite waard maakt om eens naar de Bilthovense oliebollenkraam te gaan. Elke dag wordt er een nieuw beslag gemaakt en worden de oliebollen met de hand gebakken. “De meeste vrieshuizen liggen nu al vol met oliebollen voor de feestdagen, wij maken ze elke dag vers” aldus Evert. Het receptuur voor de beste smaak is uiteraard geheim en zal dat altijd blijven. “Het heeft vooral met gevoel te maken” vertelt Evert, “maar ik zal er nooit iets over loslaten”. Naast de olie- en krentenbollen zijn er ook appelbeignets, Nutellabollen, rum-rozijnbollen, Berlinerbollen, appelbollen en aardbeibollen te koop. Op 16 januari 2022 zal de kraam het luik voor lange tijd weer sluiten. De kraam wordt dan grondig schoongemaakt en de gehele zomer in een stalling geplaatst om volgend jaar weer vol goede zin en verse oliebollen klaar te staan voor alle Bilthovenaren.


https://www.biltschecourant.nl/lokaal/zakelijk/764454/oliebollenkraam-bilthoven-deelt-uit


DSCF3943.jpg

Koffie drinken?

Ben jij ook op zoek naar iemand die een vlotte tekst, artikel of advertorial voor je kan schrijven? Neem dan contact met mij op. Onder het genot van een virtuele kop koffie leren we elkaar kennen en bespreken we de mogelijkheden.

"Juno Schrijft kan als tekstschrijver en verslaggever op tekstueel gebied veel voor je betekenen. Een mooi verpakte reclame? Laat mij een advertorial voor je schrijven"
 
  • Instagram
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page