top of page

Boerderij in de kijker legt verbinding

MAARTENSDIJK Boerderij in de kijker is een vereniging van zo’n 45 educatieboeren en -boerinnen in de gemeente Utrecht. Het doel van de vereniging is verbinding leggen tussen burgers en boeren. Maar ook om kinderen het boerenleven en het agrarisch landschap te laten ontdekken en beleven en daarmee hun kennis te vergroten over hoe ons voedsel wordt geproduceerd. Voor veel kinderen is het een eerste ervaring op een boerderij.


Door Leonie Kapiteyn


De diversiteit van boerderijen die zich hebben aangesloten bij Boerderij in de kijker is groot. Zo zijn er (melk)veehouderijen, maar ook fruittelers, imkerijen, akkerbouwbedrijven en zorgboerderijen. Ook zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk van Wouter en Marjolein van Oostrum is lid van Boerderij in de Kijker. Zij ontvangen jaarlijks gemiddeld zo’n 10 klassen op hun bedrijf. Marjolein vertelt: “Meestal ontvangen we de klassen in het voorjaar op de boerderij. Dan hebben we veel jonge dieren, dat is voor kinderen natuurlijk erg leuk. Tijdens zo’n bezoek leggen we de kinderen en hun begeleiders eerst in algemene zin uit wat we zoal doen op de boerderij, maar ook wat de regels zijn en welk gedrag daarbij belangrijk is. Vervolgens geven we een korte rondleiding en daarna gaan de kinderen aan de slag met de opdrachten. Wij lopen dan langs de groepjes om te kijken of het allemaal goed gaat en of er vragen zijn”.

LESPROGRAMMA Het lesprogramma dat de kinderen op de boerderijen krijgen aangeboden is ontwikkeld in samenwerking met NME (Natuur- en Milieu Educatie) en aangepast aan de verschillende boerderijen. Voor de groepen 3 en 4 zijn er ‘De lessen van boer Jan’ waarbij het vooral gaat om de beleving. Het ontdekken en beleven van een boerderij. Groepen 5 en 6 gaan met het lesprogramma meer in op waar het voedsel vandaan komt. En de leerlingen van de groepen 7 en 8 worden met ‘Check je melkpak’ gestimuleerd om een mening te vormen. Ook doen zij kleine proefjes, zoals bijvoorbeeld het achterhalen wat een koe heeft gegeten door de mest te bekijken.

DRIJFVEER “De kinderen zijn altijd heel enthousiast, het is op scholen een populair educatiemoment. Het is een mooie manier om kinderen in contact te laten komen met het agrarische leven. Onze drijfveer is om de kinderen met onze boerderij te laten zien wat een Nederlandse boer zoal doet en dat het belangrijk is om je voedsel uit je eigen omgeving te halen. Door ze te vertellen waar voedsel vandaan komt, hopen we dat die link zal ontstaan. Dat een volgende keer als ze bijvoorbeeld sperzieboontjes eten, dat ze weten hoe de groente groeit en dat ze in hun nabije omgeving te vinden zijn. Ik hoop dat de kinderen het bezoek aan onze, of een andere boerderij niet snel zullen vergeten en zich bewust zullen blijven van de herkomst van voedsel” aldus Marjolein. Boerderij in de kijker is op dit moment vooral bedoeld voor basisscholen. Via het initiatief komen er jaarlijks tussen de 12.000 en 15.000 kinderen op een boerderij. Er is voor alle scholen van de provincie Utrecht binnen 15 minuten rijden een gekwalificeerde educatieboer te vinden die de kinderen met plezier het boerenleven laat zien. Meer informatie vindt u op www.boerderijindekijker.nl.


https://www.biltschecourant.nl/lokaal/natuur-en-milieu/760331/boerderij-in-de-kijker-legt-verbinding


DSCF3943.jpg

Koffie drinken?

Ben jij ook op zoek naar iemand die een vlotte tekst, artikel of advertorial voor je kan schrijven? Neem dan contact met mij op. Onder het genot van een virtuele kop koffie leren we elkaar kennen en bespreken we de mogelijkheden.

"Juno Schrijft kan als tekstschrijver en verslaggever op tekstueel gebied veel voor je betekenen. Een mooi verpakte reclame? Laat mij een advertorial voor je schrijven"
 
  • Instagram
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page