top of page

Deze nieuwe wijk is al jaren een bouwput: "Straat al vijf keer kapotgereden door bouwverkeer"

Verschenen in het Algemeen Dagblad, regio Den Haag op 16 februari 2022


Al zeker vijf keer werd een stoep kapotgereden door vrachtwagens en tractoren en op de wegen rond de basisschool is het een chaos tijdens haal- en breng-uren. De bouwwerkzaamheden in de nieuwbouwwijk zijn in volle gang, maar komen de veiligheid en het woonplezier van de bewoners niet altijd ten goede.


In 2016 werd begonnen aan de bouw van nieuwbouwwijk Parkrijk, een wijk in Rijswijk die bestaat uit verschillende typen woningen zoals eengezinswoningen en appartementen. Op dit moment zijn ongeveer 400 van de uiteindelijke 1200 woningen opgeleverd. Parkrijk is gelegen in RijswijkBuiten, een woongebied dat grenst aan het Wilhelminapark tussen de A4 en Delft. Laura van der Maas verhuisde hier in 2017 met haar gezin naartoe. De secretaris van de VVE van een bewonersgroep ervaart, net als andere leden van de vereniging, regelmatig overlast van zwaar bouwverkeer dat door de straat dendert. ,,Van rustig wonen is nog steeds geen sprake.” De stoep op de hoek van onze straat is al zeker vijf keer opnieuw gelegd De gemeente Rijswijk erkent dat er wel eens bouwverkeer door de woonstraten rijdt, maar stelt dat dit ‘incidenteel’ gebeurt. ,,In de basis wordt gebruikgemaakt van bouwwegen”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Van der Maas ervaart dat anders: ,,Er wordt geregeld met grote machines door onze straat gereden. De stoep op de hoek van onze straat is al zeker vijf keer opnieuw gelegd. Toen wij ons huis kochten werd verteld dat er geen bouwverkeer zou rijden door straten die af zijn. Dat is dus niet zo.”

Gevaarlijk rond school ,,De verkeerssituatie rondom de school van de kinderen vind ik het meest vervelend”, vervolgt Van der Maas. ,,Op de straat voor de school is veel opstopping van verkeer, daardoor ontstaan soms gevaarlijke situaties. Automobilisten zoeken gehaast naar een parkeerplaats, terwijl er ook ouders en kinderen op de fiets rijden en mensen oversteken. Er is een zebrapad aangelegd op een plek waar niemand oversteekt. Een ander zebrapad is er niet. Het is vaak een chaos”. Andere bewoners bevestigen dit. ,,Het is een onoverzichtelijke situatie waarbij auto’s van twee kanten komen en veel kinderen moeten oversteken”, zegt Joost Baltissen, vader en bewoner van Parkrijk. Anneloes van de Graaff, directeur van Montessorischool Parkrijk, beaamt dat het geen ideale situatie is. ,,Maar het is tijdelijk. Als minder ouders hun kind met de auto naar school zouden brengen, zou dat de situatie ook ten goede komen. Het zebrapad ligt nu inderdaad nog niet op een ideale plek, maar er komt wel een schoolroute die hierop aansluit.” Die schoolroute zal in Parkrijk van oost naar west lopen en moet ervoor zorgen dat kinderen veilig naar school kunnen lopen of fietsen. ,,Hierdoor worden verkeersstromen beter verdeeld en neemt de drukte op de enige route die nu beschikbaar is af”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Naar verwachting wordt met de aanleg van de schoolroute in het tweede kwartaal van dit jaar begonnen. Niet lang geleden is een leerling van ons op de kruising met deze weg aangereden. ,,Wat mij betreft heeft het ook hoge prioriteit dat er iets gedaan wordt aan de snelheid waarmee over de Laan van ’t Haantje wordt gereden’’, stelt schooldirecteur Van de Graaff. ,,Niet lang geleden is een leerling van ons op de kruising met deze weg aangereden. Je moet er niet aan denken dat zoiets vaker gebeurt.’’ De gemeente geeft aan de kwestie te zullen agenderen in het veiligheidsoverleg, waarin hulpdiensten en gemeente onveilige situaties bespreken die zich tijdens de bouwfase voor (kunnen) doen. Wanneer de situatie in Parkrijk op de agenda staat is nog onduidelijk.


Lees het artikel in originele vorm hier:

https://www.ad.nl/den-haag/deze-nieuwe-wijk-is-al-jaren-een-bouwput-straat-al-vijf-keer-kapotgereden-door-bouwverkeer~a072b7d6/?cb=581eb102454db290d0e145024e7b2f6f&auth_rd=1
DSCF3943.jpg

Koffie drinken?

Ben jij ook op zoek naar iemand die een vlotte tekst, artikel of advertorial voor je kan schrijven? Neem dan contact met mij op. Onder het genot van een virtuele kop koffie leren we elkaar kennen en bespreken we de mogelijkheden.

"Juno Schrijft kan als tekstschrijver en verslaggever op tekstueel gebied veel voor je betekenen. Een mooi verpakte reclame? Laat mij een advertorial voor je schrijven"
 
  • Instagram
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page