top of page

Afvalproblematiek in delen van Sion

Groot Rijswijk, 19 mei 2021

De overgrote meerderheid van de wijk Sion bestaat uit (jonge) gezinnen. Een ieder wil deze nieuwe wijk graag mooi en schoon houden om er prettig te kunnen wonen, zou je denken. De afvalcontainers in sommige delen van de wijk puilen echter uit en dit verloederende straatbeeld zorgt inmiddels voor de nodige ergernissen bij veel bewoners. Wat is hier aan de hand?


RijswijkBuiten - De wijk Sion is een nieuwbouwbuurt waar regelmatig nieuwe woningen worden opgeleverd. Dit betekent veel extra afval voor de bovengrondse restafval containers zoals die momenteel geplaatst zijn langs de Laan van Sion ter hoogte van het Wilhelminapark en de kruising Buitensingel/Van Rijnweg. De bovengrondse containers kunnen de toename aan afval vaak niet aan waardoor deze uitpuilen en er ook rondom de containers veel afvalzakken of zelfs grofvuil wordt geplaatst. “Voor zowel Avalex als de inwoners is het even wennen om aan het juiste aanbod te voldoen”, aldus Avalex die momenteel met grotere regelmaat de containers komt legen. “De verwachting is echter wel dat dit zal stabiliseren”. “In week 22 zullen ook hier ondergrondse containers worden geplaatst”, zo bericht de gemeente. Het voordeel van ondergrondse containers is dat er een sensor in zit die een bericht naar de meldkamer van Avalex stuurt zodra deze (bijna) vol zit. Zodoende hoeft er in de toekomst geen capaciteitsprobleem meer te zijn.


Wangedrag bewoners

“De grootste oorzaak van het probleem ligt misschien wel bij de bewoners zelf”, aldus een bewoner van het wijkdeel. “Wanneer men het afval mee terug naar huis zou nemen als blijkt dat de containers vol zitten, zou dat al flink schelen. Grofvuil kan naar de Avalex stortplaats worden gebracht of mensen kunnen een ophaalafspraak met Avalex maken, dan wordt het gratis opgehaald”. Er zijn diverse burgerinitiatieven opgericht om de situatie te beteugelen. Zo zijn er bewoners die middels social media of huis-aan-huis brieven proberen hun buren aan te spreken op de problematiek en vragen de buurt met elkaar schoon en netjes te houden. Ook wordt er regelmatig met prikstokken afval geprikt en heeft een aantal bewoners handschoenen aangeschaft om de afvalzakken dieper de containers in te kunnen duwen. Want de zakken die zich (deels) buiten de containers bevinden, worden opengemaakt door vogels en ander ongedierte met als gevolg veel zwerfafval in bermen en sloten. Hierbij is het goed scheiden van afval en het op een juiste manier gebruiken van de kliko’s die aan ieder huishouden zijn toebedeeld ook een stap in de goede richting. “Het probleem heeft ook de aandacht van handhaving”, zo stelt de gemeente: “Ze controleren het afval dat buiten de containers is geplaatst op gegevens om de identiteit van de dader te achterhalen. Als dat lukt, krijgt de persoon in kwestie een ‘bestuurlijke boete’. Die is niet mis en bedraagt € 159,05.” Enkele boetes zijn inmiddels uitgedeeld.


https://www.grootrijswijk.nl/nieuws/algemeen/240871/afvalproblematiek-in-delen-van-sion

DSCF3943.jpg

Koffie drinken?

Ben jij ook op zoek naar iemand die een vlotte tekst, artikel of advertorial voor je kan schrijven? Neem dan contact met mij op. Onder het genot van een virtuele kop koffie leren we elkaar kennen en bespreken we de mogelijkheden.

"Juno Schrijft kan als tekstschrijver en verslaggever op tekstueel gebied veel voor je betekenen. Een mooi verpakte reclame? Laat mij een advertorial voor je schrijven"
 
  • Instagram
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page